Stațiunea Sovata și împrejurimile

Sovata s-a format între anii 1578- 1582 și prima atestare datează din 13 septembrie 1578, iar în 1597 este înregistrată ca stațiune. Stațiunea Sovata și-a câștigat importanța și renumele datorită minunatelor proprietăți  ale lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Serpilor, cu ape clorurate şi sodice, ce prezintă fenomenul de heliotermie, dar și frumosului sau cadru subalpin și a climei sale deosebit de favorabile.

Salina PraidStațiunea Sovata se găsește în Carpații Orientali din Munții Gurghiu, la o altitudine de 436- 610m. Relieful este alcătuit dintr-un bazin mic, înconjurat de forme spectaculoase, munți și coline cu un farmec deosebit: Vf Saca, caldera Munților Ghurghiu cu un diametru de 5-6m supus eroziunii. Regiunea deține numeroase râuri, dintre care unele deosebit de importante pentru menținerea efectului heliotermic din lacul Ursu sunt pârâul Auriu, Criș, Toplița.

Clima este una temperat continentală. Se poate simți efectul terapeutic binefăcător al pădurilor, aerului curat, rășinos, ușor sărat. Temperatura medie anuală este de +8,2o , luna cea mai caldă este august și cea mai rece este ianuarie. Datorită munților și pădurilor care împrejmuiesc depresiunea, numărul zilelor în care bate vântul este scăzut.

Sovata este recomandată pentru tratarea afecţiunilor ginecologice, ale aparatului locomotor, afecţiunilor cardiovasculare, digestive şi endocrine, precum şi pentru tratarea stărilor post-traumatismale. Pe lângă tratamentele balneo-climaterice, turiştii care optează pentru un sejur în Sovata își pot petrecere a timpului liber bucurându-se de diverse obiective turisticeȘ

  • Pârtia de schi cu telescaun şi babyschi în Sovata şi alte două pârtii de schi, la Bucin și la Bogdan.
  • Salina Praid aflată la 6 km de Sovata cu bază de tratament și care se află la o adâncime de 120m de la suprafaţă având o lăţime de 20m, înalţime de 14m şi lungime de mai multe sute de metri. Pe o distanţă de 1250m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei. În timpul sezonului de vară, numărul persoanelor care vizitează mina şi a bolnavilor care se tratează aici, ajunge până la cifra de 2500-3000/zi.
  • Un obiectiv important al zonei este impresionantul masiv de sare,  ce pornește din Praid care se întinde până în Sovata pe 1600m lungime și 500m lățime, terminându-se la Sokoze pe Muntele de Sare. Cele mai înalte puncte ale Muntelui de Sare sunt Vf. Zoltan de 555m și Vf Sarea de 533m
  • Păstrăvăria de la Câmpul Cetăţii aflată la 17 km de stațiunea Sovata
  • Comuna Corund – centru de ceramică şi artizanat
  • Lacul Roşu este aflat la 75 km de Sovata
  • Cluburi, săli de jocuri distractive, bowling.

Tags: , , , , , , , , , , , ,